Antrenmanlarda Yaptıklarınızı Maçlarda Yapmak
Aşağıdaki gönderi, Koç Tom Houser’ın izniyle gerçekleştirildi.
Coach Houser şu anda 267-47’lik bir kariyer rekoru ile Virginia’daki koçluk zaferlerinde tüm zamanların altıncısını yaşıyor. 1991’den beri seyahat voleybolu koçluğu yapıyor ve takımları son 11 yılda 4. Jr Nationals’a hak kazandı. Ülke çapında çok sayıda klinik yöneten STAR Voleybol Hizmetleri LLC’nin sahibidir.
Antrenör Houser gönderisinde başka bir antrenörden aldığı bir soruya verdiği cevabı paylaşıyor. Konu “Antrenmanlarda Yaptığınızı Maçlarda Yapmak”
Soru:
Konferans turnuvamız geçen haftaydı. Dün 3./4. teselli maçına çıktık. Sezon boyunca oynamadığımız bir takımla oynadık (çünkü ligimizde 18 takım var). Zorlukla kazandığımız ilk seti: 29-27. Diğer tüm oyuncuları oynattığım ikinci set ki bu bizim konferans kuralımız sadece 22-25 kaybettik. 3. set için başlayanlar konusunda kendime oldukça güveniyordum. Hayır – tamamen dondular. Berbattı. Tabii ki, 3. set öncesi ve sırasında söylediğim/yaptığım her şey hakkında kendimi ikinci kez kontrol ediyorum. Bu oyuncu grubunun istediği yoktu. Doğru kelimeleri öğrenmek için yeniden başladığımız Ağustos ayına kadar vaktim var. Bir oyun koçluğu konusunda daha iyi olmak isterim. Koçluk becerileri ve uygulamaları harika gidiyor ama maçlar sırasında motive etmede daha iyi olmak istiyorum.
CEVAP:
Antrenör, “bir oyuna koçluk yapmak daha iyi” dedi? İster ayda bir, ister yılda bir kez olsun, bir saatlik bir etkinliğin son 10 dakikasında istenen sonuçları alamamak, her sporda, her antrenörde ve her sporcuda olur.
Ama yukarıda da yapacağı gibi biz koçların kendimizi analiz etmesi gerekiyor. Bunu yaparken lütfen kendimize “O yaşta daha iyi oynamamı ne sağlardı?” diye sorun. Veya bir erkek koçluk yapıyorsanız, “Kızımın o yaşta daha iyi oynamasına ne yardımcı olur?” Bu soruyu cevaplayabiliyorsanız, o zaman sporcularınıza söylediğiniz şey budur. Mücadelelerine böyle tepki veriyorsunuz.
Pratiği tartışalım. Bu benim tavrım ve oyuncularıma şunu söylüyorum: Antrenmanda ne yaptığımız – ne kadar agresif vurduğumuz, kime belirlediğimiz, ne kadar sert hizmet verdiğimiz – maçlarda skor, baskı, rakip, gürültü ne olursa olsun yaptığımız şey. , vb.
İşte bir örnek: Birkaç gün önce geçen yılki oyuncularımdan birinin babasından şu metni aldım:
“Kendimi ‘tekrar yap’ sözlerinizden birini kullanırken yakaladım. Logan’ın ekibini zorlamaya çalışıyordum. Ancak her hata yaptıklarında, doğru kararı verdiklerini düşündüğümde bile bir sonraki sefer o kadar agresif olmadılar. Hayal kırıklığına uğramıştım.”
Evet, koçlukta en önemli üç kelime ‘Tekrar dene’ diyen bir koçtan öğrendiğim cümlelerden biri. Tüm antrenörlerin aynı şeyi söylemesini tavsiye ederim.
Ben bu yöntemi “oyunculara güç tozu serpmek” olarak adlandırıyorum. Düşünmek yok, endişelenmek yok, sadece YAPMAK var!!
Şimdi, 15’li ve 16’lı yaştaki oyunculara koçluk yapmaya alışığım ve sporcularımdan beklediğim şey şu: 3. çeyreğe 14-14’te iyi bir set kurup vuruşu isabet ettiremezlerse, onlara nedenini sorarım. Ama aynı zamanda, eğer topu bloğa vururlarsa bunu da tartışacağız! “Yani oyuncularınız sizi memnun edemez mi?” diyor olabilirsiniz. Hayır. Kararlarının sonuçları var ve sporcularımdan 14-14 durumunda doğru kararı vermelerini bekliyorum çünkü bunu birçok kez uyguladık. Örneğin, vurucunun iki blokçu önünde sıkı bir set aldığını varsayalım; o zaman topu oyunda tutacak! Bunu yapabilirse, o zaman “İyi iş!” Ancak, vurucunun fileden birkaç fit uzakta ve saha içinde bir fit kadar bir set aldığını varsayalım; sonra, HIT LINE olmalıdır! O atışı kaçırırsa, ben iyiyim, b/c doğru olanı yaptı. Ardından, topun yanlışlıkla – veya kasıtlı olarak – biraz içeriye yerleştirildiğini varsayalım, sonra vurucu top ortasını kırmalıdır. O şutu kaçırırsa, burada da iyiyim.
İnsanlar, “Antrenman yaptığın gibi oynuyorsun” diyor ama çoğumuz bunun çaba, yoğunluk vb. ile ilgili olduğuna inanıyoruz. Durum böyle olabilir. Ancak sporcularınız, servis atma, vuruş, ayar vb.
Do In Matches What You Do In Practices – Volleyball Toolbox